點解建築咁難請人

日曬雨淋
有學歷嘅唔想做...冇學歷嘅你唔請啫..
新入行唔乜都唔識一定俾班老鬼玩
玩兩玩無趣就好難做落去
不過人工真係高ge...係辛苦小小
鬼叫啊媽生我咁大隻
辛苦..少人入行...青黃不接呀..
回復 474163 #1 的帖子

經常開工不足,又辛苦,又有機會被人走糧,死症
因為我畏高...
the salary has largely increased  as the shortage of labour, no improvement is noted
我想做呀,但我只得中三學歷而且吾知做得乜.成5張野.
我都想入行...有冇扎鐵學..比條路几下好喎..^^
回應 474163 #1 的帖子

樣樣野都旺…邊個會做建築先得架
香港人睇唔起建築(地盤佬)  而外國人做建築就好Proud of 自己...
80後90後幾多會捱得丫 ; 捱到既讀書果陣捱過左 都唔洗做建築啦,,
你請個d位做緊既年輕人又唔夠學歷夠學歷又冇經驗差唔多啦~
落手落腳做嘅:出賣勞力和技術,工種辛苦危險,好天斬埋落雨柴,正當職業,唔賭開足工嘅話比一般飲食樓面工收入好,人事好嘅話可做判頭。

寫字樓做嘅:要通過“讀咁多書落地盤同咁危險“嘅心理關口,社會地位低,工作時間長,因工程價低者得,工程銀碼係咁多就咁多,公司要慳先叫賺,睇錯位報錯價分分鐘貼錢做,香港單單工程都話趕,一個人睇幾個項目,有時會諗不如做落手落腳做果個好過,人工又高過自己,又準時收工,三點三又有下午茶。

簡單d講,除非對工程好有興趣,後生又有學歷响香港呢個乜都講錢嘅地方就應該做金融,買賣,等,所謂獅子山下嘅時代已經過去。腳踏實地只會被笑為傻仔。
师兄请唔请外国人啊??來自: iPhone客戶端
我做緊真係見唔到乜後生仔
我係最後生個26岁
no one interview me la!?
I m still no work la
Shit!!
又多野做又幸苦,又要比人指指點點
回應 474163 #1 的帖子

birth rate dropped in recent decades。
experienced workers getting old
younger generation want good comfortable working condition
construction sites are dirty, dusty , air polluted, harzardous, traps everywhere, and very very hot 。

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-6-28 00:10