我對神冇咩興趣!

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

如題 .. 但我想知一個宗教 的型成 會否係一個謊言?
至少要有一個『神棍』﹗

討論

搞笑: 5.0
搞笑: 5
哈......發表於 2011-3-9 16:30
也可算是一行生意,一個企業...
咁信仰 = 吹水?

當一個人過於(偏執)(起左一幅十呎厚既牆)   咩信仰都唔會聽入耳,  都會覺得係假既, 呃人既
當一個人願意聽下別人意見, 咩信仰理論, 都會有固中道理, 都係教人向善

一切,  由心生 由心造

信仰, 係俾有心人去尋找, 尋求,   而唔係信仰去搵人信

信仰, 表面對好多人黎講, 會係一個(避難所),  但事實上, 深層意義都係叫人(承認, 面對, 承擔)自己既過錯,  
自己捕捉(心中賊), 自我反省

對一啲有勇氣承擔既人,  會覺得信仰係幫到佢
對無勇氣, 只想卸責既人, 會覺得信仰係呃佢既

我介紹大家睇劉天賜嘅『基督解密』&『大話基督』

另一本『令人戰慄的恐怖宗教史』

或者找一個反基督網,就自然會更認識基督。

果個 反基督網 我睇過,  果斑人講野好 負面, 只識 嘲笑, 單單打打咁...講到好似俾人呃左身家咁........

正如我上面講, 果一斑係 (唔敢面對自己問題, 滿心心魔, 又想推卸責任 既一斑人)
佢地就係以為 信仰 可以俾佢地做檔箭牌,  當發覺事與願違時就怨係別人唔好......

我十幾年前都做過 浸會基督徒,  之後都覺得好多野頂唔順, 所以脫離左,
但我唔會好似 反基督網 果斑人咁唸野

我係傳統中國人, 我始終相信 佛家 既(因果循環, 修行修心)
謊言?? 似乎用賣點會較準確一點
jackyjoey 發表於 2011-3-8 23:14
如題 .. 但我想知一個宗教 的型成 會否係一個謊言?

Yes and No. Anyway, you have to have the intelligence to know if this religion is a lie.
孔子曰:敬鬼神而遠之....每個宗教可以尊重...但最好唔好接觸
肥叔叔 發表於 2011-3-11 21:40
果個 反基督網 我睇過,  果斑人講野好 負面, 只識 嘲笑, 單單打打咁...講到好似俾人呃左身家咁........
...

我係傳統中國人, 我始終相信 佛家 既(因果循環, 修行修心)

呀肥叔叔,你係學佛架!嘻嘻,好邪呀(sammi 口吻)

討論

9兄見笑, 小弟唔敢講學什麼佛發表於 2011-3-28 11:32
Yes, Yes, Yes
i like good good thanks thanks !
回應 jackyjoey 的帖子

唔知ching 對神D女係唔係一樣冇咩興趣
我本人唔多信有神
慢慢就有嫁喇^^
宗教的組成本身是否由謊言組成,真係冇人知,重點係你信定唔信。
你先入為主覺得A君唔係好人,咁就算佢講咩你都唔會信佢。
就好似如果我係地震黎之前講話「地震黎喇!」,一定冇人信我。
但係如果搵天文台長走出黎同你講話地震黎喇,就自然多人信得多。
可能宗教本身係大話,但係冇人知,但係宗教既本質係在於信與否,探討佢堅定流基本上真係口同鼻拗。

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-6-13 12:00