內地試4.5%港人及格 港律師會倡降門檻

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

香港律師在內地的發展近年停滯不前,其中一個原因,是全國司法考試的及格率低,8年來1470名港人應考,僅得66人及格,合格率低至4.5%。香港律師會促請內地容許香港律師在特定區域,通過較寬鬆的「特設考試」取得內地執業律師資格,允許香港律師所駐內地代辦處聘用內地律師從事法律事務,加強協同效應,實現「本土化」,達至雙贏。

律師會已透過律政司    、內地及政制事務局    將有關建議遞交北京    有關方面,上周並曾與北京司法部門開會,希望能在前海「先行先試」,他們形容對方反應正面,最快有望5至6月得到回應。

目前香港律師要在內地取得執業資格,必須投考全國司法考試。該試從2004起共有1470港人投考,僅得66人通過考試,估計當中15人是香港執業律師,其餘為學生及其他職業人士,律師的及格率只1%左右,與全國及格率逾20%有一段距離。

全國及格率逾20%

失敗率高,業界歸咎於律師欠時間、準備工夫不足,以及內地模式不同,需時適應;反觀內地則有「雞精班」協助應試,對及格率有一定幫助。香港律師事務所在珠三角    洲地區業務發展小組主席、律師會副會長何君堯2004和05年兩度應考,分別準備了兩星期和一個月,最終均失敗,他稱最困難的是多項選擇題。

倡「特設考試」 減無關內容

律師會認為,本港律師在跨國融資、國際貿易等方面,其實可補內地一些「緊缺領域」的不足,因此建議設置「特設考試」,減少一些與香港律師在內地業務內容無關的考核範圍,減低香港律師的進入門檻。其優點是可在過渡時期緩解內地師律師高端人才缺乏,也可幫助內地培訓緊缺領域的年輕律師「跑出去」。

何君堯表示,內地同業不會覺得香港同行侵吞他們的利益,反而愈多香港同業愈好;小組另一成員梁愛詩    也表示,中港兩地律師可以互補,不會有惡性競爭,她形容,內地客戶對香港的法律制度及服務有信心。
其實就算考到

香港的律師只可以處理非爭議性的業務

其實作用唔大, 似掛個名多d, 始終都須要大陸律師配合先有發展
Studying in China is so different from elsewhere.  It is not a matter of ability.
黑仔神 發表於 2011-5-4 10:36
又唔可以咁講

由於法律比較專業

同醫生一樣不容有失
iloveitmac 發表於 2011-5-4 22:17
同醫生一樣不容有失

大陸醫生同律師都係................
同香港文化差異太大了
honchan 發表於 2011-5-4 22:24
大陸醫生同律師都係................
同香港文化差異太大了

唔單止文化差異

其實佢地做事的方式都同香港的好唔同
黑仔神 發表於 2011-5-5 09:54
唔單止文化差異

其實佢地做事的方式都同香港的好唔同

跟本二件事,我咁講已經非常客氣
我又覺得香港嘅既得利益人士,即係律師,又唔好咁大聲噪,要大陸開放市場,因為香港嘅既得利益人士,即係兩個律師會,係對於外地律師要求喺香港執業上面亦都係採取完全嘅保護宗旨,每年要PASS香港嘅執業試嘅海外律師少到一對手都數得哂,大部份喺死係香港房地產法 (conveyancing and property),即係睇契之上,我知道至少有兩個英國QC就係咁死得不明不白,大佬,香港房地產喺PCLL已經係option course,同埋喺外國嚟香港practise都唔會做契,你考佢地呢科嚟把撚咩?擺明要out佢地啦。當然香港嘅既得利益者就唔會覺得有乜問題,少隻香爐少隻鬼。兩個律師會,咪咁double standard好唔好?
I didn't know that it is so difficult.....thanks for the info.
佢地考係為左做中國公証文件.好好搵架.
waiyiuchan 發表於 2011-7-6 14:02
佢地考係為左做中國公証文件.好好搵架.

你錯啦

考個試係俾你係大陸作"部份"執業

唔關公証文件事

公証文件係另一樣野黎架
黑仔神 發表於 2011-7-7 10:12
你錯啦

考個試係俾你係大陸作"部份"執業

哦,係咪CEPA之後可以上大陸做野嘅律師.
我講果班應該係"中國司法部委託香港公證人"
sorry,錯topic~~

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-6-26 03:48