關於工傷一問

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

因工作環境引致視力下降(對焦不到, 模糊), 扭傷頸(頸椎成日刺病), 有小小手機肘。
工作環境: 多燈光,LED燈... 要長時間集中工作 要烏低頭畫圖 因為頭頂燈光反射令紙張睇唔到。
由於工作環境咁樣 小弟亦因為咁而坐左第2個位(燈光較小同弱的位)
平時亦會放鬆一下眼睛, 做一些伸展運動

咁樣其實算唔算工傷? 如果算工傷我想知點解。如果唔算又點解。
詳細既野,建議你真接搵律師
因為佢地可以幫到你
勞損唔算係工傷...
我都唔覺得係工傷 呢啲應該係職業安全問題 我諗你就算要claim 你都要用civil action 爭取公司賠償無為員工提供一個良好既工作環境~
咁樣唔算工傷, 因為唔算係單一受傷事件

亦唔係職業病, 因為唔係僱員補償條例裡面包括的認定職業病

你想告僱主未能提供安全的工作環境亦唔易

因為1. 你的"病"唔一定關你工作環境事例 2. 你既然可以調位, 點解唔一早調

就係我一早掉左...但佢D位個個都係咁
bb360 發表於 2011-5-3 11:13
就係我一早掉左...但佢D位個個都係咁

d位係咁係咪一定會對你做成傷害

e個係最重要的問題

因為你所講的毛病

可以有好多因素影響

包括個人生活習慣

所以唔易建立
多謝分享............
我都成日諗吓有無得咁樣攞燕梳
tw141 發表於 2011-6-2 13:18
我都成日諗吓有無得咁樣攞燕梳

講真我覺得身體健康重要

所以點解要整傷自己為攞insurance呢

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-6-26 05:42