樓主: hkkiki

[新兵問路] 求在泰國一個月的住宿推介

回復 hkkiki #1 的帖子

住過呢間 service apartment – Sabai Sathorn, www dot sabaisathorn dot com. 離 Silom 比較近, 行去 BTS Chong Nonsi只需大概4分鐘. 有1睡房1客廳和廚房, 總面積大概40-45SQM. 日租大概1750銖但月租應該系7-8折如果我沒有記錯, 需要打電話去service apartment問月租多少錢, 網上查五到. 周圍有很多五錯的餐館, 行去 Super Rich 換錢5分鐘都五洗. Service apartment有分店, 我住過果一間系响Sathorn Soi 10. 唯一不便系坐BTS去sukhumvit要响siam station換車. PM me if you have other questions, I am staying in Bangkok for a long while.
去成個月不如去多個国家~ 越南
另外在泰國玩當然找近nana或cowboy的酒店,有好多360元左右一晚的酒店都ok
回復 hkkiki #1 的帖子

女好索,多谢师兄分享
好多酒店月租都唔係逐日計, 你直接問下啦, 有優惠架
如果師兄你打算慳錢D,其實我可以話你知,基本上泰國除左酒店外,租屋住宿好平,舉例如pattaya市區三層式西班牙式別墅租一層(全新裝修新樓)包全屋電器傢俬冷氣二房一廳即租即住都係開價8000泰銖,未計還價。因我當時係同泰國女朋友去租屋,所以睇過幾間,一般而言用香港人標準係絕對值得租,租一個月都得。就算你曼谷、pattaya每邊租一層都係20000泰銖左右,真係平酒店三倍有多,如果你打算去長假期,去到住兩曰酒店先再媼地產租屋都得,比埋地產commission都仲好化算。
回復 tongwareinc #20 的帖子

師兄是長期留在泰國這種嗎?
我先上網看看價格 謝謝謝師兄
回復 ansonwkf #21 的帖子

越南我完全找不到好嘢食…
無人帶 所以我上次去超無奈
回復 vogue0266 #24 的帖子

師兄這個價錢是 一天嗎?
我就是找這一種 短租 這種是怎樣找的?經地產經紀?
能否再問更詳細呢?
回復 hkkiki #25 的帖子

一個月
回復 vogue0266 #29 的帖子

我就是打算找這一種!請問你是用甚麼途徑找到的??
直接去地産鋪看?
回復 tongwareinc #28 的帖子

師兄都是租屋住??
上 agoda.com 睇睇, 睇啱可以自己send email 去問。  或者先訂三。几曰酒店, 自己慢慢實地視察。 或者有驚喜
回復 hkkiki #30 的帖子

如果你有泰國朋友當然更好,直接去地產都得,記得要講價。
記住一般租比外國遊客的同租比本地人的價錢可以有好大距離,記得講價。
回復 vogue0266 #34 的帖子

師兄係唔係識講泰文??
泰國地產應該唔太識講英文吧?
強貼劉明等學野, 一個月都係8000b咁抵
不過應該要有當地人朋友幫手, 唔係會唔會好難搞?

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-5-22 15:12